Gustavianska möbler

by 1375695474 on 16/11/2012

stolar-och-bordNär man ser på 1700-tals möbler slås man av hur tidlösa de egentligen är. Gustavianska stolar och andra möbler från den tidsperioden är stilrena och eleganta. Man ville nu ha raka linjer och sparsam dekoration. Detta är kanske orsaken till att det fortfarande tillverkas och säljs många möbler i 1700-tals stil.

Gustavianska stolar är kända för sina raka ben, man ville bort från rokoko-tidens krumma ben. I början av den gustavianska perioden, i slutet av 1700-talet, var benen runda. I början av 1800-talet började man luta mer åt fyrkantiga ben. Ofta var stolsbenen inte så dekorerade. Det enda som kännetecknar 1700-tals möbler är att benen var kannelerade eller räfflade. Man kan ofta se hur de raka benen smalnar av lite ner mot golvet.

Man kan få en mängd olika variationer på gustavianska stolar. En del har stoppad sits, medan andra bara har en enkel träsits. Det finns barstolar och matsalsstolar. Om man vill ha en lite bekvämare stol finns det karmstolar. Vissa stolar är målade, man kan lätt matcha inredningen hemma. Andra är bara betsade eller lackade, för att man ska kunna njuta av det vackra träet.

Många stolar har en dekoration runt sargen på stolen, mellan benen och sitsen. Ibland sitter denna dekoration, gärna en medaljong, bara i hörnen. Om stolsryggen inte är gjord av pinnar, har man ofta en liknande symbol där. En känd gustaviansk stol är Leksandsstolen. För många är den symbolen för klassisk, svensk inredningsstil. Den har sju pinnar i ryggen och tillverkas traditionellt av björk. För en autentisk stol ska man se efter stämpeln under stolssitsen.

Tillverkare 1700-tals möbler

Det finns tillverkare som specialiserat sig på 1700-tals möbler. De kopierar gamla möbler, med hjälp av museer. Sedan tillverkas de för hand, med svenska träslag som björk och furu. Resultatet blir nya, fina möbler i tre hundra år gammal stil. Dessa nya 1700-tals möbler är mycket populära, trots att de kan vara rätt dyra. Precis som tidigare låter man möblerna behålla sin rustika charm med kvisthål. Man använder heller inte spik, utan sätter i  hop möblerna med träplugg och lim.

Man kan också köpa gustavianska stolar och andra möbler för mer rimliga priser. Nytillverkade möbler i 1700-tals stil finns i de flesta möbelsalonger. De är tidlösa i sin elegans, och smälter lätt in i en modern våning. Eftersom många även renoverar gamla hem och bor i dem, vill man ofta ha möbler som passar in. Tidsenliga möbler som ändå ändå är lämpliga för dagligt bruk.

 

Previous post:

Next post: