Nyttan av frilansfakturering

by 1375695474 on 29/11/2013

Det är inte bara musiker och journalister som kan ha nytta av att kunna skicka en faktura då och då. Många olika typer av konsulter har ett liknande dilemma. De flesta arbetsgivare vill inte ha den extra börda som en tillfällig anställning medför. Istället väljer de sådana konsulter som kan fakturera som egen anställd.

MA254-frilansande musikerDet kan finnas olika anledningar till varför man inte kan eller vill ha en f-skattsedel. En del kvalificerar inte medan andra tycker att det blir för mycket extrajobb och utgifter. Om man inte har så mycket jobb, eller det är väldigt säsongsbetonat, kanske man drar sig för att ansöka. Samtidigt är det viktigt att kunna fakturera som egen anställd.

Lösningen ligger i frilansfakturering. Detta innebär att man kan jobba som frilansare, inom vilken bransch som helst, utan att behöva ha ett eget företag. Istället betalar man en speciell firma som ställer ut fakturan, drar skatt och arbetsgivaravgift, samt skickar in kontrolluppgifter. De fungerar som en sorts mellanhand, en tillfällig arbetsgivare med f-skattsedel. När fakturan sedan betalas, dras också avgiften för denna tjänst. Det kan variera något, men mellan fem och sju procent är ganska vanligt.

Även om det är mellanhandens skattenummer man använder, kan man sätta sin egen logo och uppgifter på fakturan. Det enda som de flesta arbetsgivare brukar intressera sig för när man skickar en faktura är att de slipper ta något ansvar för skatt och avgifter. De vill att man ska kunna fakturera som egen anställd, resten är bara mindre detaljer.

En fördel med att fakturera som egen anställd är att man kan jobba lite här och där, utan att behöva ta itu med byråkrati och administration. Många använder sig regelbundet av frilansfakturering. Vare sig man bara har en liten bisyssla, eller arbetar heltid, kan det alltså löna sig att skicka faktura genom dessa firmor.

Man ska komma ihåg att även om faktureringsfirmorna betalar in skatt och arbetsgivaravgift så brukar de inte betala semesterersättning eller sjuklön. Med frilansfakturering får man själv lägga undan för eventuella situationer. Antingen kan man lägga det direkt på fakturan, när man ger prisuppgift räknar man även in denna ersättning. Andra upprättar ett speciellt sparkonto och sätter helt enkelt in en viss procent av sin inkomst varje månad. Det viktiga är att man tar med det i sin ekonomiska planering så man inte står där utan någonting. Man brukar kunna få hjälp med detta i samband med att man upptättar ett konto för fakturering.

Previous post:

Next post: