Ekonomisk uppvärmning på gammalt sätt

by 1375695474 on 09/12/2013

Genom alla tider har man eldat med ved i Sverige. Tidigare lagade man mat, värmde upp hemmet och gjorde nästan allt med ved. Denna tradition har nu fått ett uppsving, med vissa modifikationer, och allt fler väljer att värma upp hemmet med ved igen.

MA189-braskaminIdag lever man i ett helt annorlunda samhälle än för tvåhundra år sedan. Kakelugnar i Kisa ser därför inte alltid ut som de gamla man känner till, i alla fall inuti. Men om man bara håller sig till de lagar som finns om brandsäkerhet är det inga problem.Faktum är att man kan fortfarande köpa gamla originala kakelugnar som är mer än tvåhundra år gamla, och de fungerar.

Principen är fortfarande den samma med kakelugnar i Kisa, man kanaliserar den varma röken och sprider den i rummet eller hemmet. En kakelugn kan vara ganska tung, så man måste planera väl var man ska placera den. Den kräver ett starkt underlag. Vissa nya kakelugnar i Kisa har kakel runt om så man kan ha den helt fristående. Men det traditionella är att man ställer den i ett hörn eller mot en vägg.

Man kan också köpa braskaminer i nära Åtvidaberg. De är lite mindre och lättare att installera. Det finns flera olika varianter, beroende på var man vill ha dem och hur man ska använda dem. Man bör först kontrollera med grannarna att det inte finns något problem med braskamniner i nära Åtvidaberg. Det kan bli störande med röken, till exempel. Men för det mesta är det inget problem eftersom det har blivit mycket vanligt att elda med ved.

Vanliga typgodkända braskaminer i nära Åtvidaberg väger inte så mycket. De kan därför stå nästan var som helst i huset, eftersom ett vanligt golv klarar av tyngden. Om man däremot vill mura en braskamin bör man ha golvet i åtanke så det inte blir för tungt. Här har man samma problem som med kakelugnar i Kisa, att man måste förstärka golvet. När man bygger nytt planerar man vanligtvis för vilken uppvärmning man ska använda sig av och kan redan från början bestämma var en braskamin eller kakelugn ska stå.

Man kan spara mycket energi och pengar genom att använda sig av ved för uppvärmning av huset. Det är miljövänligt och ger en mysig stämning i hemmet. Dessa är bara några av anledningarna till att allt fler installerar braskaminer, kakelugnar eller annan form av eldstad. Ved har återigen blivit vanligt och modernt.

Previous post:

Next post: