Sundare arbetsdag med träning på jobbet

by 1375695474 on 24/02/2020

Vem vill inte må bra? Folk lägger ut stora pengar på gymkort, ansiktsbehandlingar och annat som gör att du både känner dig frisk och ser bra ut. Men om du tänker på saken så finns det något minst lika viktigt som du kan göra. De flesta tillbringar mer tid på jobbet än någon annanstans. I alla fall om du inte räknar med när du sover. Så om du kan göra något på arbetsplatsen för att bli sundare så skulle det ha ett stort inflytande på ditt liv. 

Det finns även en annan sida av myntet. På jobbet finns det en hel del som kan läggas till rätta för att du inte ska få problem. Om du jobbar på att både hålla dig sund och undvika sådant som inte är bra för dig så kommer du få bättre hälsa. Med tanke på alla timmar du är på jobbet kan det vara ett bra ställe att börja på.

Ergonomi en av nycklarna

Många sitter hela dagen och jobbar. Antingen på ett kontor, i receptionen, framför ett löpande band eller på ett laboratorium. Därför har experterna på ergonomi utvecklat bra stolar och bord för att du ska må bättre. Oavsett vad du jobbar med så påverkar din arbetsställning hälsan. Många sliter med värk och svullnader, bara för att de inte har tagit med det här förhållandet i beräkningen. Stå och sitt vid kontorsbordet för en bättre arbetsställning. 

Med höj-och sänkbara skrivbord kan du variera din ställning. En del trivs bra med att stå upp och jobba. Dels bränner du kalorier men ryggraden rätas också ut på ett alldeles speciellt sätt. Ibland kan det vara bra att kombinera med en fotpall så att du kan lyfta ett ben i taget. Om du väljer att sitta ner ska stolen också gå att reglera. Alla är olika och du ska anpassa möblerna till människan och inte tvärtom. Sadelstolar är ett intressant alternativ. 

Satsa på din hälsa

Med flera små tilltag kan du skapa en sundare vardag. Rätt kost är viktigt och så är även regelbunden motion. Det kan vara bra att lära känna sin kropp. Att förstå bättre hur den fungerar och vad du kan göra för att hålla dig frisk. Det är populärt med olika tillskott med naturlig bas. Tillsammans kan de ge dig styrka och bidra till ett bättre immunförsvar. Det är något liknande med ergonomi. Om du bara kan byta ut din stol så är det verkligen bra. Men det krävs egentligen lite mer. Enligt Forskning & Framsteg räcker det inte med höj-och sänkbara skrivbord för att bli friskare. 

Om du bara sitter ner utan att ta pauser så spelar det inte så stor roll om möblerna är ergonomiska. För kroppen är inte gjord för att stanna kvar i en och samma ställning under långa perioder. Skapa den goda vanan att ställa dig upp då och då. Om du redan står upp och jobbar kan du ta en liten promenad. Eventuellt sätta dig ner några minuter. Låt kroppen ha en chans att återhämta sig från det statiska arbetet. 

Utnyttja tiden på jobbet

På vissa arbetsplatser har de installerat en sorts cyklar som personalen använder när de jobbar på datorerna. Det ser ganska roligt ut men har visat sig fungera väl. Andra har stolar som är gjorda för att motionera. Med en Pilatesstol eller sadelstol kan du träna medan du jobbar. Det gör det möjligt att både jobba och motionera samtidigt. Mer effektiv än så är det svårt att bli. Framför allt ger det kroppen det den behöver. 

Dagens samhälle är inte alltid så vänligt mot människokroppen. Du sitter mycket och jobbar egentligen ganska lite med dina muskler. Det finns så många elektroniska och elektriska hjälpmedel att du nästan inte behöver lyfta ett finger för att få något gjort. Även om det är bekvämt så har det lett till behovet av att medvetet träna din kropp. Rådet är att ta cykeln istället för bilen, trapporna istället för hissen. Gå av en hållplats tidigare och gärna motionera aktivt i alla fall ett par gånger i veckan. Kan du få med dig ännu mer träning på arbetsplatsen så är det ett plus. 

Sundare vardag som gör dig stark

Det gäller att tänka på sig själv. Att ta hand om hälsan och se till att göra allt du kan för att må bra. Inte bara fysiskt men även känslomässigt och mentalt. Ofta så följer det med nästan automatiskt när din kropp är stark. Du sover bättre, slipper de överflödiga kilona och kan göra så mycket mer på din fritid. Ergonomiska kontorsmöbler och andra lösningar hjälper dig undvika skador. Sedan kan du själv göra det där lilla extra genom att stärka dina muskler med träning. 

Skapa goda rutiner för dig själv både på jobbet och fritiden. En del programmerar ett alarm på mobilen som börjar pipa när de suttit för länge framför skärmen. Det är en fingervisning att ställa sig upp och gå runt några minuter. Om du använder ergonomiska möbler minskar risken för att bli allt för trött eller få skador. Men du måste ändå göra din del genom att sträcka ut dig då och då. 

Du kan få en sundare vardag genom att träna på jobbet. Utnyttja all den tid du är på jobbet för ditt eget bästa, och inte bara arbetsgivaren. Alla tjänar på att ha frisk personal, det är bland annat därför som ergonomi börjar få sin rättmätiga plats. 

Previous post:

Next post: