Sommarjobb – detta bör du tänka på 

by 1375695474 on 25/11/2017

Female customer buying cheese at store

Det finns en hel del att tänka på i samband med en anställning. Du har vissa rättigheter, men även skyldigheter. Precis som så mycket annat här i samhället så är det mesta reglerat i lagen. Men eftersom inte alla känner till vad det är som gäller kan du lätt bli lurad eller förbisedd. Speciellt viktigt är det för de unga som börjar i arbetslivet att känna till vad de har framför sig.

Nu för tiden finns det ett stort antal kollektivavtal som de flesta håller sig till. Kontrollera med din lokala fackförening vad det är som gäller på just din arbetsplats. I tillägg kan du ha privata avtal eller överenskommelser med din arbetsgivare. Du kan ofta förhandla dig fram till en situation som passar dig bättre.

Rätten till ledighet

I Sverige är det fem veckors semester som gäller. Du kan vanligtvis spara och använda flera veckor eller dagar vid ett annat tillfälle. Detta gör det lättare för dig att planera in längre ledigheter. Vare sig du åker på en lång semester till fjärran östern eller vill ha lite mer tid med dina barn så finns det alltså lite utrymme. Samtidigt som du har rätt att vara ledig så får du också betalt för det. På saljarnas.se finns all information du behöver för rätt semesterersättning.

Här är det nämligen viktigt att vara väl informerad och hålla ett öga på hur mycket du får. Många unga som tar tillfälliga jobb under sommaren vet till exempel inte om att de har rätt till semesterersättning. Det allra bästa är om den specificeras på ditt lönebesked, och att du ser till att få allt i skrift. Men även på en helt vanlig arbetsplats kan det ibland bli fel. Om det vill sig riktigt illa så måste du betala tillbaka det du fått för mycket. Såvida du inte kan bevisa att du handlat i god tro. Om du får för lite är det du som måste säga ifrån.

396-6-2-semesterersattning-jobb-rattigheter

När du blir av med jobbet

Återigen så kan det ha flera orsaker när någon blir av med jobbet. Företaget kanske inte har tillräckligt med jobb, och då måste de låta en eller flera personer gå. Ibland kan det vara personliga konflikter eller att du helt enkelt inte passar för jobbet. Till att börja med försöker de omplacera en anställd, men det är inte alltid det fungerar heller. Du kan klicka här för att få veta dina rättigheter vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Även sommarjobb är reglerade, i alla fall om du har en ordentlig anställning. Tyvärr är det ganska vanligt med svartjobb under sommarperioden, speciellt i lite mindre kiosker och verksamheter. I längden så lönar det sig inte att jobba svart. Du förlorar inkomst, semesterersättning och kan också bli skatteskyldig. Något att tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett visst jobb.

Skyldigheter och rättigheter

Du som arbetstagare har en viss skyldighet att hålla ett öga på vad din arbetsgivare driver med. För tillfället så säger svensk lag att du måste säga ifrån om det blir fel. Debatten är ganska högljudd om att detta är fel. Som ett exempel nämns den utländske kocken som blev utvisad bara för att hans arbetsgivare inte hade gett honom semester. Många tycker det är absurt, men lagen har sina begränsningar. Det är viktigt att arbetsgivare är medvetna om konsekvenser vid utbetalning av semesterersättning. Läs mer i den här artikeln i Sydsvenskan.

Med andra ord måste du hålla dig informerad. Det ligger i ditt eget intresse att ha full kontroll över allt som har att göra med din lön, semester och andra ersättningar. Du kan inte komma och säga att du inte visste, för då kan det gå riktigt illa om du har otur. Skaraborgs Läns Tidning tipsar i en artikel om vad du ska tänka på om du jobbar under sommaren. LO har tagit fram en lista som riktar sig speciellt till ungdomar. Allt för att kunna hjälpa dem så de inte hamnar i de fallgropar som finns där ute.

Portrait of smiling female cashier at counter in restaurant

Bra och dåliga jobb

Det talas mycket om ekonomisk kris och en ostabil arbetsmarknad. Många upplever att det inte är så lätt att få fast anställning. Ett antal arbetsgivare satsar på projekt och tillfälliga anställningar för att inte bli sittandes med en massa personal som de inte har råd med. Samtidigt så har de behov av kompetenta personer som kan bidra till företagets tillväxt. Allt detta är det viktigt att balansera och komma fram till en vettig lösning.

Men oavsett om det är kris eller inte så har alla familjer vissa behov. Om du inte tjänar tillräckligt med pengar så blir det svårt att klara sig, att ha ett någorlunda drägligt liv. En del tar precis vad som helst för att få in lite kontanter. Men sedan lämnar de jobbet så fort de hittar något bättre. För vem vill jobba för en spottstyver när det finns andra alternativ? Expressen rapporterar i en artikel om hur anställda flyr då lönen är låg inklusive semesterersättningen.

Sommar och semester

Alla har behov av att vara lediga någon gång ibland. Det lönar sig för en arbetsgivare att tillfredsställa dessa önskningar. För när du kommer tillbaka från semestern så är du vanligtvis utvilad och redo att sätta igång. En del längtar efter att komma tillbaka till jobbet, att ha sin rutin i ordning och fortsätta med karriären. Andra trivs bra med att vara lediga, men det ligger ändå något tryggt i att gå tillbaka till det så kallade vanliga livet.

För vardagen är var du tillbringar den allra största delen av ditt liv. Om den fungerar som den ska så blir semester en krydda som förstärker det hela. Eftersom du har rätt till semesterersättning så blir det lättare för dig att verkligen slappna av. Du har råd att ta det lugnt, resa jorden runt eller göra precis vad du vill. Se till att ha full kontroll över dina rättigheter. Det samma gäller för tillfälliga anställningar som sommarjobb. Alla jobb inkluderar skyldigheter och rättigheter, och det är upp till dig att känna till dem.

Previous post:

Next post: