Så löser IT-forensiker brott varje dag

by 1375695474 on 19/05/2019

En helt ny värld öppnade upp sig när internet introducerades till mänskligheten. Helt plötsligt hade du tillgång till så gott vad och vem som helst. Barriärer och gränser förlorade till viss del sin mening. För nu kunde du resa utan pass och visum. Nu för tiden är det ingen som tänker mer på saken. Det är helt normalt att vara online mesta delen av dagen, både för jobb och fritid. 

Det här nya sättet att leva har också medfört vissa faror. Cyberbrott ökar för varje år som går, och de blir också mer sofistikerade. Ibland är det bara fråga om virus, som dock inte är så bara för den som drabbas. Men andra gånger handlar det om stöld av information, pengar eller identitet. Därför är det betryggande att se hur IT-forensiker jobbar hårt för att lösa brott varje dag. Framför allt gör de mycket för att skydda oskyldiga barn. 

Allting försvinner inte

Du tar bilder på semestern, men raderar de allra flesta. När du laddat upp till dina sociala nätverk och skickat ett par till mamma så kanske du tar bort allihop. Men de försvinner inte bara för att du klickar på ta bort. En annan situation kan vara när du vill spara något men råkar klicka fel. Då känns det genast bättre att allting inte försvinner. Det går att återskapa din förlorade data

Eller när något sker med din enhet och du tror att det är kört. Hela tiden så uppmuntras folk att göra en backup av sina saker. Kanske spara extra viktiga saker uppe i molnet eller på en separat hårddisk. Men allt för många skjuter upp det till i morgon, och så är olyckan framme. Hårddisken kraschar eller du tappar mobiltelefonen i badkaret. Då är det skönt att veta att det finns hopp. Återskapa dina raderade sms och få tillbaka information du saknat. 

Nu är det inte allt som du kan få tillbaka. Ibland är enheten allt för skadad och det går helt enkelt inte att få fram informationen. Så att lagra den någon annanstans också är alltid en bra ide’. Men du kan lämna in din enhet och se vad experterna kan göra. De analyserar den och ger dig därefter de goda eller dåliga nyheterna. Men för det mesta så är det positivt, för de har specialiserat sig på att fiska fram information som du trodde var borta. 

Svårt att komma undan

I kampen mot kriminalitet så är IT forensik ovärderlig. Det är lätt att komma nära inpå folk idag. Många bjuder i princip hem vem som helst till sitt vardagsrum eller sovrum. För det är lätt att dölja vem du är online. Men det är också ganska enkelt att ta bilder eller filma folk ute på stan. Du tar bara fram din mobiltelefon och sätter igång. En ganska naturlig sak men som utnyttjas av vissa till att filma sådant de inte har rätt till. 

Mobilforensik är ett viktigt vapen i jakten på brottslingar. Läs mer på den här sidan i Expressen. Om du misstänker att någon filmat eller tagit bilder på ett fel sätt kan forensikerna kontrollera. Även om personen gjort sitt bästa för att radera kan de vanligtvis hitta fram till beviset. På det sättet kan de stoppa olagligt filmande så fort som möjligt. 

Bekämpa allvarliga cyberbrott

Bland de värsta brott som finns är när barn är inblandade. Med internet har det blivit svårare både att kontrollera men även skydda dina barn. De kommer i kontakt med människor som du kanske inte ens känner. Utbildning och information är viktig i detta sammanhang. Först och främst måste föräldrarna veta vad som kan hända och hur barnen kan undvika det. De bör lära sig hur sociala nätverk fungerar och försöka ha en öppen kommunikation med sina barn. 

Skulle det värsta hända kan du kontakta polisen eller andra myndigheter. Helagotland.se skriver här om hur IT-forensiker löser brott varje dag. Cyberbullying är vanligt men det är också allt för många sexuella närmanden varje dag. Ungdomarna tror att de är säkra för att de sitter hemma och knappar på datorn eller mobilen. Det är inte alltid pedofiler som är verksamma, även om de är allt för många. Ofta är det andra ungdomar från samma skola som skickar bilder och skriver saker. 

Använd moderna tekniker

Samma metoder som används för att bekämpa brott kan alltså användas för att hjälpa en stackare som förlorat sin information. Ibland tar forensikerna fram sms och annan kommunikation för att hjälpa i en vårdnadstvist. De kan hitta sådant som du tror är borta. Det är klart att det alltid är bäst att vara försiktig med dina elektroniska enheter. Behandla dem som de känsliga maskiner de faktiskt är. Men om det värsta skulle hända så har du i alla fall en andra chans. 

Framför allt är det fantastiskt att se hur IT-experterna kan vara avgörande för att bekämpa brott. Ibland är det inte på internet eller via mobilen som något har hänt. Men de kan se på kommunikationer och telefonsamtal var en viss person varit eller hållit på med. De kan komma åt krypterad information om det är nödvändigt, även om det krävs att du har laglig rätt innan du ens börjar. 

Att rädda data och hämta fram information är mycket viktig, av flera olika slag. Ett företag kan förlora miljontals kronor om de inte räddar sin information. Ett bröllopsfoto som försvinner kan du inte ta igen, det är unikt. Som tur är har forensiken gått framåt lika snabbt som teknologins utveckling. 

Previous post:

Next post: