Om att färre söker estetiska utbildningar

by 1375695474 on 30/10/2016

Att läsa vidare efter grundskolan och gymnasiet erbjuder fantastiska möjligheter till att faktiskt kunna arbeta med precis det man önskar sig i livet. Därför är det kanske inte så konstigt att fler och fler väljer att faktiskt studera vidare även efter att skolan är slut och förverkliga sina drömmar långsiktigt.

595-5-om-att-farre-soker-estetiska-utbildningarDet vanligaste har traditionellt sett varit att läsa vidare på en högskola eller ett universitet men med ökad konkurrens och ett bredare utbud har detta under senare år kommit att förändras något. Folkhögskolor är numera ett alternativ som fler människor tittar på och utbildningarna blir allt fler.

Fördelar med folkhögskolor

  • Man har ett stort utbud av bredare utbildningar som man kanske inte hittar på högskolan. Bland dessa hittar man estetiska alternativ och möjligheter inom populärkulturen och musik. Trenden har varit att färre söker estetiska utbildningar men detta håller långsamt på att förändras igen.
  • Man får chansen att prova på en utbildning innan man bestämmer sig för om detta är något att satsa på långsiktigt. Det kan också vara smart då man får möjligheten att i allmänhet känna av om högre studier är något för just en själv eller inte.

Intresserad av en utbildning inom dans – man kan klicka här för att läsa mer om kurs i jazzdans på folkhögskola och börja den vägen istället för att på en gång söka en av de stora utbildningarna på universitetsnivå. Folkhögskoleutbildningar inom dans är välkända och leder i de allra flesta fall till bra jobb i framtiden.

Nyfiken på att läsa mer om en folkhögskola och hur en utbildning där fungerar – Lunnevad folkhögskola är en folkhögskola med lång erfarenhet av att ta emot studenter som är intresserade av ett flertal olika ämnen. Även här kan man se att trenden då färre söker estetiska utbildningar håller på att förändras och dessa är mycket populära på den här folkhögskolan idag.

Tänk på detta när du vill välja att läsa på folkhögskola

  • Vad vill du läsa – vilka är dina intressen. Dessa frågor är grundläggande innan du börjar söka efter möjliga utbildningar. Tänk brett – kanske passar något du inte tidigare tänkt på.
  • Vart finns utbildningen. Kanske är det så att du helt enkelt måste flytta för att läsa den och har man då familj finns det ett flertal saker att ta in i beräkningen. Många utbildningar erbjuds på flera platser så var öppen för olika alternativ.
  • Finns boende. Denna fråga är nödvändig att ställa sig – utan boende blir det svårt att gå utbildningen. Har man familj måste man även ta med denna i beräkningen. Ofta kan folkhögskolorna själva hjälpa dig med den information du behöver.
  • Hur lång är utbildningen. Kanske vill du bara läsa ett år men utbildningen är på flera år. Även här kan man då tänka brett. Det kan ju trots allt finnas en kortare utbildning inom samma område någon annanstans. Kanske finns också valet att läsa på en snabbare nivå än annars. Det bästa är att höra direkt med skolan man är intresserad av.

Även i media kan man då och då läsa om folkhögskolor och deras förutsättningar för att erbjuda människor högre utbildning idag. Sveriges Radio rapporterar här om hur färre söker till estetprogrammet men att trenden kan vara på väg att vända igen. Orsakerna till detta kan vara många men bland dem finner man det faktum att konkurrensen inom dessa jobb är stenhård och att utbildning och talang numera är nödvändigt. Det räcker helt enkelt inte längre med att bara ha en naturlig känsla för det estetiska jobb man vill ha. Konkurrens finns idag med andra ord inom alla områden i samhället och detta är något man måste acceptera. Vidare utbildning kan väcka en lust och ett intresse och ge en just den knuff man behöver för att lyckas med sina mål inom arbetslivet.

Genom att tänka smart och ta välinformerade beslut kring sitt val av skola och utbildning ökar man chanserna för att hitta en som passar en själv och ens livssituation perfekt. Att färre söker estetiska utbildningar håller på att förändras så det gäller att vara smart när man gör sitt val. Man vill ju trots allt inte hamna utanför intagningen och istället få chansen att lyckas inom det område som man brinner för.

Previous post:

Next post: