Hur Microsoft blev så stort

by 1375695474 on 13/11/2019

För runt 50 år sedan var det få som kunde förutspå vilken enorma inverkan datorer skulle komma att ha på världen. De fanns redan då och folk hade börjat förstå att det var något att räkna med. Men den elektroniska och digitala explosion som sedan skedde var utan jämlike. Idag är det något som känns helt naturligt. Till och med de som föddes innan cyberuniversum skapades har nästan glömt bort hur det var att leva utan alla denna teknologi. 

En fördel med dagens teknologi är att den är användarvänlig. Du behöver inte programmera datorerna själv, utan det har någon redan gjort för dig. Det räcker med att klicka på några väl utformade ikoner så sköts allting av sig självt. Eller nästan i alla fall. För att få största möjliga utbyte av dina datorer gäller det att lära sig hur de olika applikationerna fungerar. Deras potential är ganska fantastisk och kan vara till stor hjälp för dig. 

Lära sig hantera Microsoft

Den största jätten när det kommer till operativsystem är utan tvekan Microsoft. De har lyckats nästla sig in i de flesta hem och företag. Få personer har inte någon gång kommit i kontakt med Word, Excel eller PowerPoint. Även om du inte använt det personligen har du varit med på en presentation eller fått ett dokument som skapats i Office-paketet. Men det är inte alla som verkligen har ett fast grepp om vad de kan göra med dessa program. Välj bland ett antal proffsiga Excelutbildningar

Många har paketet nedladdat på sina datorer och betalar en summa varje år för att fortsätta använda det. Det finns olika versioner för privatpersoner och verksamheter, med flera fördelar och prisskillnader i dem båda. Så när du ändå har och använder applikationerna är det egentligen synd om du inte lär dig lite mer på djupet. För här har du verktyg som heter duga, och som kan lyfta ditt arbete till nya höjder. Läs om utbildningar på den här sidan.

En jätte som brett ut sig

Microsoft grundades redan år 1975. Idag har de runt 125 000 anställda och fortsätter att vara ledande inom programvara. Det är som ett skal ovanpå datorn. De kopplar allt som behöver programmeras och förvandlar det till kommandon och ikoner som är lätta att använda för gemene man. Om du vill kan du sedan gå vidare och lära dig ännu mer om hur dessa applikationer fungerar och hur du kan programmera även dem. Men det är helt klart överkursmaterial. Ny Teknik berättar hur Microsoft blev så stort. 

Du kan säga mycket om Microsoft och det har också varit en måltavla för ett antal undersökningar. Men det följer vanligtvis med när du blir stor. De flesta använder sina pengar och sitt inflytande för att bli ännu större och det här företaget är inget undantag. Det förändrar inte det faktum att många har dragit nytta av de program de utvecklat. Många skulle inte klara sig en dag på jobbet utan det som Microsoft gett världen av cyberanvändare. 

Stora möjligheter för utveckling

Det finns mycket du kan göra med Microsoft, Office och alla de applikationer som finns tillgängliga. Som sagt var och varannan person använder dem varje dag. Till och med skolbarn vet hur du skapar ett dokument och sparar det på datorn. Microsoft har verkligen förändrat sättet att arbeta på för tusentals om inte miljontals personer. Det är klart att det går upp och ner medan de utvecklas. Ibland blir de bättre, andra gånger måste de justera något innan du blir riktigt nöjd. Windows 10 har problem med Microsoft applikationer.

Men det är en vanlig sak med datorer och olika system. De testas riktigt ordentligt innan de släpps, men sedan är det feedback från användarna som gör att det blir bättre. Vissa personer använder nämligen alla system och applikationer fullt ut, medan de flesta bara skrapar på ytan. Egentligen är det synd, för det finns så mycket du kan göra med dem. Om du lär dig använda dem ordentligt så kan du spara mycket tid, till exempel. Istället för att göra vissa moment varje gång kan du bara klicka på ett ställe och allting faller på plats. 

Det lönar sig alltså att ta kurser i Office-applikationerna. De kostar inte så mycket men det du lär dig kan förändra ditt sätt att jobba på radikalt. Som med så mycket annat är det viktigt att hela tiden uppgradera sig själv, att gå vidare och inte sitta fast i samma gamla rutiner. Det får vara roligt att jobba, det kan vara en utmaning att gå vidare och fördjupa sig. 

Microsoft störst av alla

Den stora jätten har alltså funnits i nästan 50 år. Det är lång tid och de har utvecklats bra mycket sedan starten. De fortsätter att växa och intressera sig i datormarknaden. Idag har de utvecklat, och fortsätter att jobba på, flera produkter för ett antal olika datorsystem. De begränsar sig inte inom ett enda område utan har ett finger med lite varstans. Du behöver inte alltid ladda hem deras produkter utan de har även tjänster som bara finns online. 

För de flesta är dock Microsoft liktydigt med det så vanliga operativsystemet Windows. Det finns i flera olika versioner och fortsätter att förbättras. Office-paketet med alla sina applikationer är något annat som de flesta känner igen. Microsoft har även införlivat flera spel i sin portfolio. Så det är inte så konstigt om de anses vara störst av alla. För en helt vanlig persons spelar det dock ingen roll vad andra säger. De väljer ett system och applikationer som de tycker fungerar bra. Och här är faktiskt Microsoft ledande. 

Jobba med datorer

Det är viktigt att allting fungerar väl när du jobbar med datorer. De flesta kan använda dem, men vet inte riktigt vad de ska göra om något blir fel. Därför är ett bra support viktigt, så att du direkt kan få hjälp vid behov. Många företag har ett löpande avtal med en specialiserad IT-firma, men även Microsoft själva kan ge dig svar. Det kan vara väldigt frustrerande när du kör fast, och du kan också förlora pengar. 

För att ett företag ska fungera och gå framåt måste det vara effektivt. Det inkluderar att alla verktyg och rutiner är väl installerade och praktiska. Eftersom datorerna är basen för det mesta idag bör du börja där. De behöver inte vara det allra senaste, även om system har en tendens att bli gamla snabbt. Däremot måste de vara bra, och användarna ska ha ett gott grepp om hur de kan brukas fullt ut. Skicka gärna dina medarbetare på kurser för att gå djupare in i applikationerna. Det är en investering som kommer att löna sig i längden. 

Previous post:

Next post: