Därför använder även idrottare kompressionsstrumpor

by 1375695474 on 20/02/2018

665-1

Kärt barn har många namn. I vardagslag så säger nog de flesta stödstrumpor, men de är också kända som kompressionsstrumpor. Det samma gäller blodpropp som har det fina namnet trombos. Och detta är bara en av de krämpor du kan undvika genom att använda kompressionsstrumpor. Men idrottare tycker om stödstrumpor även av andra skäl.

Egentligen så finns det många personer som skulle kunna ha nytta av att använda stödstrumpor lite oftare. Bland annat alla sjuksköterskor, flygvärdinnor och andra som har ett yrke där du står och går mycket. Men det många inte tänker på är att motsatsen också är sann. De som sitter hela dagarna kan må mycket bättre genom att ha på sig ett par kompressionsstrumpor. Med andra ord är det något för så gott som hela befolkningen.

Nyttan av att ha på sig stödstrumpor

Förutom att du känner dig piggare så finns det flera medicinska anledningar till att använda dessa strumpor. De sitter som bekant åt runt vaden och benet, vilket ger som en liten mikromassage hela dagen. Detta ökar blodcirkulationen, och gör så att venerna inte stängs ihop. Kompressionsstrumpor är bra för dina benhinnor eftersom de erbjuder stöd. Du får alltså ett gott stöd samtidigt som benet masseras. Det låter nästan som ett spa, och har faktiskt lite av den samma verkan.

Blodcirkulationen är mycket viktig för att hela kroppen ska få tillräckligt med syre. Om det stoppas upp någonstans, som när du sitter eller står mycket, så kan det leda till blodpropp. En blodpropp som börjar vandra kan landa i lungorna, med allvarliga konsekvenser. Med en bra kompressionsstrumpa kan du dock undvika detta problem redan innan det uppstår. För de som är benägna till att få propp, eller trombos, så kan en stödstrumpa tillsammans med blodförtunnande medel vara räddningen. Skoterskepodden tipsar om stödstrumpor som fungerar för alla.

665-2

Kompressionsstrumpor för idrottare

När blodet cirkulerar bättre så kan du också hålla ut längre. Detta är en av anledningarna till att många idrottare använder stödstrumpor. De upplever också att kroppen återhämtar sig snabbare efter avslutat pass. Många fotbollsspelare, löpare, handbollsspelare och andra idrottare som springer mycket föredrar därför att alltid ha kompressionsstrumpor på sig. Samtidigt så kan det vara en bra hjälp efter skador eller om de har speciella problem med cirkulationen. Aftonbladet skriver här om hur även idrottare kan behöva använda kompressionsstrumpor.

Det är så pass vanligt att vissa organisationer har gjort regler för vilka färger stödstrumporna får ha under matcherna. För en tid sedan var det stor uppståndelse inför EM i handboll av just denna anledningen. I sista minuten så varslades det om de nya reglerna. Många spelare fann det svårt att hinna byta ut sina strumpor i tid. Men vad regeln visar är att kompressionsstrumpor är mycket vanliga inom sporten. Det är bra med liknande saker som inte bara ökar prestationen men också minskar risken för skador. Expressen rapporterar i den här artikeln om hur diskussion uppstått angående kompressionsstrumpor i fel färg.

Härliga strumpor för alla sorter

Idag är utbudet av kompressionsstrumpor stort och varierat. Du kan få allt från randiga strumpor i klara färger till svarta eller bruna. Allt beror ju på hur du ska använda dem och vilken personlighet du har. Precis som vanliga strumpor och klädsel. Inom vissa yrken kan du i princip klä dig i vilka färger du vill. Inom vissa vårdinstitutioner satsar sköterskorna på glada färger för att muntra upp patienterna och bryta av lite mot de vita väggarna. Det har visat sig att färg och form kan ha en positiv inverkan på sjuka människor.

Men om du jobbar på kontor där du har kontakt med kunder kan det hända att klädkoden är lite striktare. Då kan ett par kompressionsstrumpor i form av strumpbyxor eller en mer diskret färg kan vara bättre. Du får samma sköna massage av dem, oavsett färgen. Det viktiga är ju att de sitter väl. När du ska köpa dem ska du därför mäta din fot så att du får den rätta storleken. De ska sitta åt men inte vara allt för trånga, då fungerar de som allra bäst.

Strumpor som passar idrottare

Det är ganska vanligt idag att använda din kropp på ett mindre sunt sätt. Att sitta hela dagen är inte bra, speciellt inte om du sitter böjd över en dator. Därför uppmuntras de som jobbar på detta sätt att resa sig upp och gå omkring ett par gånger varje timme. Vara försiktiga med sin hållning och investera i ergonomiska hjälpmedel. Samt använda stödstrumpor.

Det är inte heller riktigt bra att stå och gå långa perioder i sträck, något som många kockar eller vårdpersonal upplever. Återigen är det små tilltag som regelbundna pauser och kompressionsstrumpor som kan vara till hjälp. Idrottare använder dem för att kunna återhämta sig lite snabbare och orka med mer. Precis samma sak är viktigt för vanliga människor oavsett vad de jobbar med.

Previous post:

Next post: