Allt du behöver veta om mobil forensik

by 1375695474 on 28/06/2017

99-6-1

Det finns en hel värld av information ute på nätet. Många gånger så har du ingen aning om hur många spår du lämnar efter dig. Och det spelar egentligen ingen roll, i alla fall för det mesta. Men ibland så kan dessa spår vara viktiga. Mobil forensik är en relativt ny vetenskap som håller på att växa till sig något enormt. Tack och lov anser ett flertal, speciellt inom poliskåren.

Mobil forensik kan vara till stor nytta när ett brott begåtts. Kanske inte alltid som du ser på TV hur en liten detalj i mördarens dator får honom dömd till livstid i fängelse. Detta kan ske, men det är inte alltid så dramatiskt. Helt klart så har denna form av forensik en viktig plats inom rättsväsendet. Med allt fler studieinriktningar som inkluderar det så ser framtiden ljusare ut.

Lära sig allt om mobil forensik

Det är verkligen intressant att se hur pass mycket experterna kan fiska upp från olika elektroniska enheter. Inte bara från eposten eller dokument som lagrats, men också från all aktivitet på mobilen. De vet precis var de ska leta och hur de ska komma fram till det. IT forensikerna på Ibas är experter på att gräva fram digital information.

Men det är ju inte bara en fråga om att hitta fram till informationen. Den måste processeras och behandlas på rätt sätt. En analys kan vara på sin plats, allt beroende på vilken form av situation man sysslar med. Ibland kan meddelanden och annan kommunikation vara av vikt, till exempel när det är fråga om psykisk misshandel. Eftersom det ofta handlar om känsligt material måste de som jobbar med det respektera folks privatliv och även sin tystnadsplikt. Klicka här för att ta reda på mer om mobil forensik.

Mobil forensik- ett framtidsjobb

Allt fler söker sig till utbildningar som inkluderar forensik. Med tanke på hur pass mycket datorer av olika slag, inklusive mobiltelefoner, har tagit över världen så är detta inte så konstigt. Det är minst lika viktigt att lära sig om detta som programmering och utveckling. För elektronik kan användas både för bra och dåliga saker, och brottslingar finns det överallt. En del tror att de är anonyma på nätet eller när de sitter hemma i stugan med sin telefon. Men en expert kan följa med och veta exakt var du varit.

En del tycker det känns lite skrämmande, det låter som ett storebrorsyndrom. Och helt klart så har det utnyttjats på fel sätt vid ett antal tillfällen. Men för det mesta så uppväger fördelarna det som är något negativt. Att kunna komma fram till brottslingar och hittta bevis när vittnen är rädda för att prata kan vara till stor hjälp. Enligt den här artikeln i Computer Sweden vill branschen locka fler kvinnor till IT forensik.

99-6-2

Uppdatera reglerna runt mobil forensik

I dagarna så har det pratats mycket om hur mobil forensik har sin plats i det svenska polisväsendet. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen och inte tro att alla brottslingar jobbar likadant. Idag är det elektronik som gäller, det är här man måste lägga in sina resurser. Men ibland så ligger adminstrationerna lite efter, de jobbar på ungefär som de alltid gjort. Istället är det dags att förnya lagar och metoder.

Mobil forensik är en civil vetenskap som dock kan vara till stor hjälp för polisen. De måste anlita dessa personer och verkligen utnyttja de möjligheter som finns nu. Ibland kan det dock hamna mellan olika budgetförslag och arrangemang. Som med allt annat så krävs det medvetenhet och en vilja att gå framåt. Expressen rapporterar om hur viktigt det är att fler poliser förstår sig på IT forensik.

Det nya sättet att lösa brott

Målet är alltid det samma- att göra samhället säkrare för folk att bo i. Men metoderna har förändats en hel del de senaste åren. Nu för tiden är det vanligt med cyberbrott och att stjäla information från andra företag via nätet. En fördel här för rättsväsendet är just mobil forensik. Trots att tjuvarna försöker sopa undan sina spår så brukar det inte vara allt för svårt för experterna att hitta fram till dem i alla fall.

Det är inte bara polisen som har behov av mobil forensik. Många företag måste hitta fram till läckor eller stölder, innan de blir allt för stora. Om de kan stoppas i tid så förlorar verksamheten mindre pengar. För idag är det online eller på mobila enheter som en stor del av brottsligheten sker. Konkurrensen mellan olika företag är hårdare än någonsin förr. Och eftersom det fortfarande är relativt lätt att komma åt någon via dess datorer eller mobiltelefoner så är det här som man samlar sina ansträngningar.

Gör vad du kan för att skydda all din information. Men om det värsta skulle hända så har du i alla fall möjligheten att komma fram till den skyldige.

Previous post:

Next post: